7 december 2016

gebruik jij je boerenverstand?

is disruptief denken = boerenverstand denken?

Overal om je heen hoor je dat disruptief denken vooral nu van belang is. Als je momenteel naar seminars of lezingen gaat, passeert dit woord meermaals de revue. Maar deden we dat al niet heel lang terug en heette dat misschien toen gewoon het boerenverstand?

In de jaren negentig mocht ik een keer mee met mijn oudste broer, werkzaam bij Meyn Food Processing Technology, naar een vakbeurs in de ‘big apple’ New York. De reis op zich was al een hele beleving, maar ook het meemaken van een internationale vakbeurs in het buitenland. Die week waren mijn broer en ik vergezeld van een van onze beste klanten uit Nederland.

In de gesprekken overdag leerde je de werkelijke behoeften van de klant nog beter kennen. Superleuk en interessant om dit mee te mogen maken. Niet op een kantoor maar in een bruisende en onbekende stad.

Ook hadden wij nog wat tijd over om ‘down town’ te verkennen. Die dag had mijn broer nog even zijn was s’morgens bij een stomerij om de hoek van het hotel gebracht. Toen wij die dag, zwaar onder de indruk van deze imposante stad, terugkwamen in het hotel haalden wij zijn was weer op.

Mijn broer leverde zijn bonnetje in en het nummer werd ingetoetst in een systeem. Op dat moment begon een transportband boven ons door de hele ruimte te bewegen. In de verte zagen wij dat er af en toe een hangertje met kledingstuk in de transportband kwam te hangen om gezamenlijk naar voren te worden getransporteerd.

Wij stonden eerst een beetje te lachen, maar waren als snel verbouwereerd over dit vernuftige systeem voor die tijd. Snel daarna kwam het Eureka gevoel bij mijn broer en schreeuwde zoals Archimedes toentertijd; ‘Ik heb de oplossing voor het probleem’!

Hier werd het idee geboren om in de behoefte te voorzien om bijvoorbeeld kip ‘Klara’, als individu door vorm, gewicht en grootte, over de juiste machines te laten transporten, zodat het eindresultaat bij iedere kip het meest optimaal zal zijn.

Deze reis, dit idee en dit ‘Eureka’ gevoel werd omgezet in de lancering (1989) van het FIPP systeem (Flexible Integrated Poultry Processing). Vandaag de dag is deze vorm van produceren nog steeds de wereldstandaard voor het flexibel en efficient slachten van pluimvee.

disruptief, boerenverstand, merk dna, meyn

foto: flexibel en efficient ingericht productieproces

Het toenmalige familiebedrijf is nu de grootste aanbieder in de wereld van pluimvee slachtinstallaties met hoofdvestiging in Oostzaan (NL) en momenteel in bezit van CTB Inc. een onderneming van Warren Buffett.

Disruptief denken, of gewoonweg je boerenverstand gebruiken heeft zin. Antwoorden op vraagstukken liggen vaak voor de hand. Toepassingen in de ene industrie, zoals hierboven geschetst, kunnen de basis vormen voor een oplossing in een andere industrie.

Hoe je jouw boerenverstand aan kunt spreken lees je in mijn tips:

  • Ga eens op een ander tijdstip of plek met je klant praten;
  • Laat hem/haar meekijken in de ideeën ‘keuken’;
  • Ga samen naar nieuwe dingen kijken in plaats van altijd naar het bekende terrein;
  • Vraag, luister en wees niet bang;
  • Denk niet te veel na, ideeën oplossingen komen wanneer je niet te veel nadenkt en je alle ballast loslaat;
  • Gebruik je gezond verstand, praktisch en logisch.

Kunnen wij je in beweging brengen of inspireren?

Neem dan contact met ons op via rob@d-lep.nl of bel 0651346120 dan kijken wij samen hoe wij jou hierbij kunnen helpen?

Je kan ook een keer op de persoonlijke mentor sessies van 1 uur op donderdag in Amsterdam komen.